PROFIEL

Werelds fietsen langs de kunstwerken van de Limburgse Maasroute

Bewegwijzerde internationale fietsroute!
 


Introductie

                      De Maas als fietsrivier!

In 2019 is de nationale en internationale Maasroute officieel geopend. Hiermee stond de Maas definitief als fietsrivier in de spotlight. De hele Maasroute voert je van de bron in Frankrijk tot aan de zeemonding bij Hoek van Holland. Het mooiste stuk fiets je natuurlijk door Limburg, langs monumentale steden en door indrukwekkende natuur gevormd door mens en Maas.

Onderweg neem je rustpauzes bij de 10 kolossale kunstwerken die speciaal zijn ontworpen voor de Limburgse Maasroute. En vergeet niet een selfie te maken met de hashtag #maasroutelimburg. Lees alles over deze kunstwerken elders op deze pagina.

bebording maasroute

De Limburgse Maasroute is middels speciale Landelijke Maasroute-bordjes bewegwijzerd. De route is ongeveer 160 kilometer lang. De route voert in Limburg van Maastricht, dwars door de nieuwe natuur van RivierPark Maasvallei, langs de Maasplassen tot aan Nationaal Park De Maasduinen. 

 

 

De kunstwerken

                  De Noord-Limburgse kunstwerken


Eventjes van de pedalen en in alle rust genieten van de mooie omgeving. Dit was de inspiratie voor de Limburgse kunstenaar Patrick Kusters om enorme z.g. 'blow up' kunstwerken te creëren langs de (Noord-)Limburgse Maasroute, speciaal voor jou als Maasfietser. Met duurzame, robuuste materialen, zoals hout en staal, vallen de kunstwerken binnen het ‘cradle tot cradle’-principe. Bovendien verwijst elk kunstwerk naar een bijzonder verhaal uit de gemeente waarin je je bevindt. Op deze wijze wordt een extra beleving toegevoegd aan het Limburgse traject van deze internationale fietsroute.

In Noord-Limburg kun je volgende kunstwerken bewonderen:

Venray kunstwerk Maasroute

Venray
In Venray neem je met gemak een extra grote pauze, want je wilt Limburg natuurlijk nog niet verlaten. Deze klapstoelen zijn groot, groter, grootst!

Gennep
Gennep heeft genoeg plek om uit te rusten voor iedereen en het mooie is: waar je ook gaat zitten, iedereen heeft een mooi uitzicht.

Steyl
Een spiritueel moment van rust vind je bij Steyl. Dit kloosterdorp aan de Maas heeft een indrukwekkende religieuze geschiedenis en staat bekend om glas-in-lood.

Peel en Maas
In Baarlo en Kessel in de gemeente Peel en Maas staan wel zeven kastelen. Neem een royale pauze op deze Koninklijke zetel en voel je even de koning te rijk.

Beesel kunstwerk maasroute


Beesel
Neem plaats op dit drakenzwaard, want je bent in Beesel. Bij inwoners van dit ‘drakendorp’ stroomt drakenbloed door hun aderen…

kunstwerk zadel Horst aan de Maas

Horst aan de Maas
Als je als Maasfietser door een echte fietsgemeente heen fietst, zoals Horst aan de Maas, dan is een supergroot zadel wel toepasselijk.



 

Dorp en stad

Aantrekkelijke stadjes en dorpen onderweg

De Maasroute voert u door Noord-Limburg vanuit het zuiden van deze regio door Maasdorp Kessel, Kloosterdorp Steijl, Kastelendorp Baarlo, Venlo, Broekhuizen, Blitterswijck, Milsbeek en Gennep.

Kessel

Kessel

Baarlo

Baarlo

Venlo

Venlo

Steyl

Steyl

Blitterswijck

Blitterswijck

Milsbeek

Milsbeek

Gennep

Gennep
Themaroutes

                      Extra Themaroutes langs de Maas

Tijdens de Limburgse Maasroute doorkruis je heel Limburg en met de extra fietslussen in Noord-Limburg ontdek je nog meer! We hebben hier voor u een viertal extra themaroutes geslecteerd. Deze kunt u ook terugvinden in de fietskaart van de Limburgse Maasroute.

Venlo tot Blitterswijck  | 32 km
In de kop van Limburg is er rondom de Maas een bijzonder natuurverschijnsel ontstaan, de zogenaamde rivierduinen. Deze zijn gevormd door de inmenging van een andere rivier, de Rijn, en de wind. De Limburgse Maasroute schampt Nationaal Park de Maasduinen, maar het is een aanrader om dit natuurgebied nader te verkennen. Verder passeer je het kastelendorpje Baarlo en de moderne Maasboulevard van de stad Venlo. Voor het historische deel fiets je naar de Markt en bewonder je het indrukwekkende stadhuis uit 1600.

Deze route kunt u volgen via de knooppunten: 10 - 7 - 96 - 95 - 34 - 27 - 44 - 94 - 93 - 25 - 70 - 56 - 57 - 53 - 52 - 58 - 14.
Klik hier voor meer info over deze route.

Gennep | 37 km
In het historische hart van keramiekstad Gennep verlaat je de Maasroute tijdelijk. Je volgt nu een prachtige fietsroute langs de oevers van de Maas, door pittoreske dorpjes, een oud heidegebeid en een middeleeuws jachtbos waar reeën, edelherten en wilde zwijnen leven.

Deze route kunt u volgen via de knooppunten: 25 – 39 – 38 – 27 – 24 – 37 – 23 – 42 – 35 – 22 – 36 – 40 – 26 – 52 – 93 – 30 – 88 – 87 – 46 – 29 – 51 – 25

Venray-Horst | 31 km
Deze lus brengt je aan twee kanten van de Maas. Je begint bij een meer, het Leukermeer. Al snel kom je in Well waar een momentje van de pedalen op z’n plek is: het historische centrum van Well is al jaren een trekpleister. Ook ligt hier een prachtige waterburcht, Kasteel Well. De rest van de route fiets je langs Nationaal Park De Maasduinen, Landgoed De Hamert en Kasteeltuinen Arcen. Bij rozendorp Lottum steek je de Maas over voor de terugweg langs Blitterswijck.

Deze route kunt u volgen via de knooppunten:  25 – 26 – 56 – 57 – 53 – 52 – 58 – 14 – 59 – 71 – 15 – 27 – 62 – 74 – 55 – 70 - 25

Steyl-Beesel | 28 km
Je begint deze extra lus in hét kloosterdorp aan de Maas, Steyl. Hier ontdek je een uitzonderlijke
enclave van katholiek erfgoed: een missiemuseum, een drukkerij, een botanische tuin en meerdere
kloosters. Tijdens de route volgen nog veel andere leuke Maasdorpen, zoals kastelendorp Baarlo, Kessel dat omringd is door natuur (het Leudal, de Heldense Bossen en Nationaal Park de Groote Peel) en het drakendorp Beesel.

Deze route kunt u volgen via de knooppunten: 5 – 69 – 72 – 70 – 99 – 2 – 6 – 3 – 53 – 54 – 58 – 4 – 5

 

Fietskaart te koop

Speciaal voor de Limburgse Maasroute is een fietskaart uitgebracht die voor € 2,- verkrijgbaar is via de Limburgse VVV’s of online via de webiste van de Limburg winkel. 

Behalve de Limburgse Maasroute en informatie over de kunstwerken bevat deze kaart ook extra themaroutes langs de Maas via het knooppuntensysteem.

Fietskaart Maasroute fietskaart maasroute binnenzijde